Gode penge

Er det ikke sådan at penge bliver trykt i nationalbanken, så de svarer til værdierne i samfundet. Og på den måde holder vi inflationen nede og pengene cirkulerer mellem borgerne, så de kan gøre nytte i handel og produktion?

Nej, det er faktisk ikke tilfældet.

Når du låner penge i en bank, går banken så ikke ned til sine reserver og reserverer beløbet til dig?

Nej det er faktisk heller ikke rigtigt.

Når en bank gerne vil låne dig nogle penge, så laver banken selv pengene til dig?

Ja, det er rigtigt.

Når banken har lånt dig de penge, som den selv har lavet, vil den så have at du skal betale renter af dem?

Ja, det er rigtigt.

Når banken selv kan lave penge og bestemme, hvem der skal have dem, betyder det så at landets borgere ikke har nogen indflydelse på, hvor mange penge landets handel, produktion og borgere kan råde over?

Ja, det er rigtigt.

Det betyder at pengemængden i samfundet og dermed prisniveauet er uden for både markedskontrol og demokratisk kontrol. Pengemængden i Danmark og hvem der har rådighedsret over dem kontrolleres af bankerne. Skal det bare være sådan? Kan der gøres noget ved det?

Det har Gode Penge et bud på. Visions-Partiet synes godt om deres ideer, men de er ikke vidtrækkende nok. Se for eksempel her: Dækningsløse penge. Om hvordan man bør omgås penge, er der mere om her:
Penge, deres brug og misbrug

Visions-Partiet vil have pengeskabelsen ud af private banker og til en uvildig konstruktion se denne korte video fra godepenge.dk